Блог

ГРИП ЛИ?! НЕ, НЯМАШ ВРЕМЕ ДА СИ БОЛЕН!

След дългото лято и топлия септември сякаш ни е трудно да си представим, че сезонът на настинките и грипа съвсем скоро отново ще ни връхлети с пълна сила. Въпреки това, в разгара на есента, със захлаждането на времето и завръщането в колектива, се наблюдава рязък скок нa заболеваемостта от остри вирусни инфекции, които неминуемо повлияват не само здравословното ни състояние, но и качеството ни на живот през този период от годината.

Отпадналост, хрема, висока температура, главоболие, болки в мускулите и ставите, често придружени с кашлица – това са само част от проявите на настинка и грип, които всички познаваме добре и с които се сблъскваме поне 3-4 пъти годишно.

Въпреки че в повечето случаи този тип вирусни инфекции преминават в рамките на няколко дни,  именно симптомите, които ги съпътстват могат да ни се отразят негативно и да ни накарат да се чувстваме непълноценни дори при изпълнението на всекидневните ни задължения – от спазването на крайни срокове на работа до грижата за най-близките ни у дома.

Ето защо, за да се справим бързо и ефективно със състоянието си, специалистите съветват да не чакаме симптоматиката да се задълбочи, а да предприемем мерки за овладяването й още в началото. Така не само ще можем да се върнем скоро към обичайния си ритъм на живот, но и да предотвратим настъпването на усложнения.

От съществено значение са общите грижи и рационалното хранене . При леките случаи на грип и настинка лечението обичайно включва, медикаменти за понижаване на температурата и успокояване на болката, както и имуностимулатори.

Предпочитан избор са комбинираните сашетни форми. Те предлагат активните съставки в оптимални дози, осигуряват комфорт при прием и предоставят комплексно решение за справяне със симптомите. За да сте сигурни, че ще повлияете всички признаци, потърсете лекарство, което включва в състава си:

  • парацетамол – овладява болката и понижава повишената телесна температура, приет в по-високи дози проявява и противовъзпалително действие.
  • аскорбинова киселина (витамин C) – подобрява общото състояние и усилва защитните сили на организма.
  • фенилефринов хидрохлорид – облекчава набъбналата лигавица и спомага за отпушването на носа.
   Литературните данни сочат, че разтворен в топла вода, парацетамолът се усвоява по-бързо отколкото приет под формата на таблетка, което ускорява началото на неговото действие.Обикновено симптомите на настинка и грип отшумяват за няколко дни, но ако след 5 дни не сте почувствали подобрение, потърсете лекарска помощ.

   Важно е да отбележим, че приемът на някои от лекарствата на пазара може да предизвика сънливост, затова се посъветвайте с вашия фармацевт кой продукт  няма да ви успи, за да може да останете активни през целия ден, дори когато сте болни.

    

   Статията е информативна и не заменя консултацията с лекар или фармацевт.

Още новини

Индивидуален подход в лечението на настинка за малки и големи

Настинката е  най-често срещаното заразно заболяване в страните извън третия свят, а причина за появата й  могат да бъдат над 200 различни вируса. Според статистически данни, до 70% от временната нетрудоспособност на населението в активна възраст у нас се дължи именно на това на пръв поглед безобидно състояние....

Прочети още

ГРИП ЛИ?! НЕ, НЯМАШ ВРЕМЕ ДА СИ БОЛЕН!

След дългото лято и топлия септември сякаш ни е трудно да си представим, че сезонът на настинките и грипа съвсем скоро отново ще ни връхлети с пълна сила. Въпреки това, в разгара на есента, със захлаждането на времето и завръщането в колектива, се наблюдава рязък скок нa заболеваемостта от остри вирусни инфекции, които неминуемо повлияват не само здравословното ни състояние, но и качеството ни на живот през този период от годината....

Прочети още

В СЕЗОНА НА НАСТИНКИТЕ И ГРИПА. Как да се справим, когато детето ни е болно?

През зимния сезон, когато температурите са значително по-ниски, а организмът е по-податлив на вирусни атаки, сякаш сме приели боледуването от настинка и грип като нещо обичайно и дори неизбежно. Става ли въпрос за деца, обаче, малко родители успяват да запазят самообладание, а видът на кихащ и подсмърчащ малчуган несъмнено е смущаваща гледка за всеки....

Прочети още

КЪДЕ ВИДЯ ВРЕМЕ ДА СИ БОЛЕН? Как бързо и ефективно да се преборим с настинката и грипа

В края на годината, когато дните стават все по-къси и по-студени, обичайно хората прекарват голяма част от времето си в затворени пространства и все по-рядко излизат на чист въздух и на слънце. В следствие на това, имунната  защита на организма отслабва, което позволява на вирусите да го атакуват по-лесно....

Прочети още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.